Klik og læs de første sider (tysk).

Hermann Fischer: Stof-Skifte (tysk: Stoff-Wechsel). På vej mod en solar kemi for det 21. århundrede.

Kemiske processer er grundlaget for alt liv. Men i over et århundrede har den råoliebaserede "sorte kemi" hersket stort set uden modstand, og derfor gælder det da også i dag, at der i produktionen af ca. 90 % af alle hverdagsprodukter indgår giftstoffer fra den petrokemiske industri. Følgerne for natur og omverden er bekendte - mindre kendt er det, at et "stof-skifte" hen mod bæredygtig kemi, der er funderet på fornybare råstoffer er muligt, ja uomgængeligt. Hvad enten det drejer sig om byggematerialer, maling eller emballage - tekstiler, kosmetik eller i moderne bilproduktion - potentialet for en bæredygtig kemi venter bare på, at blive udnyttet.

Hermann Fischer, kemiker, AURO-stifter og pionér indenfor anvendelsen af naturlige råstoffer trækker i denne bog mange forskellige synspunkter om kemi ind i sin diskussion af den petrokemiske industris nødvendige overgang til den postfossile æra. Med udgangspunkt i stofskiftets "konkrete kemi" i os selv gør Fischer stoffernes og substansernes magi i vores stoflige verden erfarbar. Han analyserer, hvorfor den klassiske kemi må udskiftes, og beskriver mulighederne for en solar kemi ved hjælp af en lang række mindeværdige eksempler. En bæredygtig udvikling og økonomi er kun mulig i form af en kemi, der baserer sig på solens kraft - parallelt med overgangen til vedvarende energi er et "stof-skifte" over til naturprodukter også nødvendigt indenfor kemien.

En kernetese fra bogen lyder: "Alle de produkter som den kemiske industri i dag fremstiller af fossile råstoffer, kan ligeså godt fremstilles af planter. Af planternes olier, harpiks, stivelse, sukker, farver og fibre kan der fremstilles byggematerialer, autodele, maling, emballage, tekstiler og kosmetik.“

Kemiker, økopionér og AURO-stifter Hermann Fischer

 

Hermann Fischer

Hermann Fischer er siden 1970'erne en prominent fortaler for fremstillingen af kemisk-tekniske hverdagsprodukter baseret på solare grundstoffer. Kemikeren og grundlæggeren af AURO er for sin kamp for en bæredygtig plantebaseret kemi blevet udmærket med talrige priser. Han fik bl.a. tildelt miljøprisen fra »Friends of the Earth« og blev allerede i 1992 af WWF og Capital kåret til årets økomanager.

AURO maling er teknisk fuldt på højde med de store kæders petrokemiske produkter. Men langt grønnere for indeklima og natur.

I dag indgår petrokemiske stoffer i ca 90 % af alle hverdagsprodukter - herunder i næsten al maling - også de miljømærkede... Men maling, autodele, kosmetik og byggematerialer m.v. kan ligeså godt fremstilles af planter. AURO er i dag teknisk fuldt på højde med de petrokemiske produkter, men giver langt flere konkrete fordele ved anvendelsen - malingen lugter ikke fælt, den giver et langt bedre indeklima uden syntetiske skadestoffer, ligesom de bionedbrydelige produkter er helt uskadelige for naturen. Alligevel holder de store kæder stædigt fast i plastikmaling som deres foretrukne vægmaling. AURO fås derfor endnu ikke i varehuse, byggemarkeder og farvehandlere.