Hele 58 % af mikroplasten i havet stammer fra maling

Emnet mikroplastik spiller ifm. miljøbelastningen en stadig større rolle. Indflydelsen fra forskellige miljøskadestoffer kan ofte ikke spores umiddelbart. Et norsk studie* fastslår dog, at ca. 17 % af verdens mikroplast i hav og øvrige natur stammer fra anvendelsen af farver og lak udendørs. Mikroplasten stammer fra kunststofholdige bindemidler som acryl, silikoneharpiks. Det er årsagen til, at der årligt udledes mange tons af de ikke-filtrérbare kunststofdele i naturen, ligesom det kan spores i vores organisme.

* Sources of microplastics-pollution to the marine environment/Norwegian Environment AgencyMiljodirektoaret/2014

Når forureningen fra maling generelt vurderes, lyder antagelsen, at maling med sine 58 % er den største forurener af havet:

https://dakofa.dk/element/maling-fra-byggesektoren-kan-vaere-den-stoerste-kilde-til-mikroplast-i-havet/

Miljøstyrelsen skriver i en rapport, at "Bildæk og maling er hovedkilder til mikroplast i Danmark". Mikroplast dukker nu op overalt i naturen - i skaldyr, fisk, havsalt og drikkevand m.v. - og ender altså på spisebordet. Vil du undgå at bidrage til forureningen, er der kun en vej: skift til bionedbrydelige malingprodukter og træbeskyttelse m.v. Næsten al vægmaling - også de miljømærkede - indeholder mikroplast, da bindemidlet i "moderne" "vandbaseret" maling er en opløsning af mikroplast i vand. Det kan du læse mere om her.

Januar 2019: EU tager initiativ til, at fjerne mikroplast i nogle produkter fra 2020 - men undtager medicin og maling. Selv miljømærket maling kan dermed fortsat indeholde miljøskadelig mikroplast.

Forskere har nu analyseret 1 m2 havbund for at finde ud af, hvor meget mikroplast der findes. Svaret er intet mindre en 1.900.000 stykker mikroplast på 1 m2 havbund! Hvis antagelsen fra Norges Miljødirektorat holder stik, svarer det til, at der på 1 m2 havbund findes 323.000 stykker mikroplast - der alene stammer fra anvendelsen af maling og lak udendørs. 

Løsning: plantebaseret maling og træbeskyttelse fra AURO

AURO maling indeholder ingen mikroplast eller andre miljøskadestoffer (fungicider og biocider m.fl.), så det er den helt konkrete løsning, når du skal male ude og inde. 

Som eksempel er AURO vægmaling (herunder lermaling og silikatmaling) baseret på det egenudviklede biogene bindemiddel Replebin, der består af hvede og majs, så det følger vores overordnede råstoffilosofi: vi fremstiller vores produkter af fornybare, naturlige råstoffer, der er 100 % bionedbrydelige.

Samtlige produkter fra AURO er biobaserede eller rent mineralske, så de altid er fri for mikroplast og miljøgifte. Dette er garanteret ved den fulde indholdsdeklaration, der følger med alle produkter. Vores transparens omkring produkternes sammensætning er den bedste garanti, du i dit valg af maling og træbeskyttelse kan få som bruger.