- Forside
- Informationer
- Artikler
- Maling du kan spise
-
Populær
-
-
Populær
-
Populær
-
Populær
-
Maling du kan spise
Artikel i Sund Forskning, sommer 2010, af lægen Irene Hage.
100.000 fremmede stoffer indgår i vores hverdag. Det tal slog mig for nogle år siden, da jeg talte med en miljø- og kemiprofessor fra DTU. Kan det virkelig være rigtigt? Men endnu mere skræmmende var det at få at vide at de fleste er utestede og ikke underlagt nogen former for kontrol. Kemikalierne findes i luften, i vandet, i vores blod, ja overalt. Og hvad sker der med dem når de går i forbindelse med planter, jorden, dyr, os. Forskning siger, at hver anden ung mand om ca. 2 generationer vil være steril. Det vil sige, at vi i princippet er på vej mod at udrydde vores egen art pga. selv-forgiftning! Alvorlige sygdomme som bryst-, testikel- og prostatakræft er stigende. Hvorfor? En ny svensk dokumentarfilm ”Underkastelsen” hvor 23 professorer medvirker, fortæller mere. (www.underkastelsen.se) ”Vi sidder på en tikkende bombe” udtaler én af professorerne.
Forskning og forbrugerorientering om tungmetaller, petrokemiske stoffer, hormonforstyrrende stoffer og pesticidresters indvirkning må have langt mere prioritet indenfor sundhedsvæsnet.
Som læge, der interesser sig for forebyggelse og økologi, stod jeg fornyligt over for en udfordring. Efter køb af et lille rækkehus, skulle jeg vælge maling. Det er en herlig ting at vælge maling og farver til sit nye hjem, og jeg ville se, hvor ”økologisk” jeg kunne male indendørs. Med nysgerrighed talte jeg med mange både professionelle og selvlærte om diverse malingtyper. Men der var divergerende svar og det virkede til, at der var en masse uvidenhed og påstande om forskellige malinger. Om naturmaling fik jeg at vide, at så skulle man male sin væg mindst 5 gange før farven gik igennem, og desuden holdt farverne ikke, og at der blev brugt stoffer der var farlige alligevel. Myter der ikke passede, fandt jeg senere ud af. En god opdagelse var, at der siden 1999 er kommet flere indendørs maleprodukter, der er blevet miljø-certificerede med Svanen eller Blomsten, og ét af dem bliver anbefalet på Rigshospitalets allergiafdeling. I juni 2009 kom der også udendørsmaling som er miljømærket, så der er sket stor fremgang indenfor et felt, som har været ét af de mere giftige for en almindelig husstand.
En dag kom en veninde og fortalte, at hun havde malet med noget naturmaling, som man kunne dyppe sin finger ned i og spise bagefter. Selvom det er noget jeg aldrig vil efterprøve, var idéen tankevækkende.
Kan det virkelig lade sig gøre, at lave bæredygtig maling, der kan indgå i vores organisme 100 % organisk og ufarligt. Tilbage til internettet og lave research. Mange nye fakta dukkede op. Der er ikke pålagt varedeklaration på maling, men der er en kode, en MAL-kode, som består af to tal. Det første fortæller om farligheden ved at indånde dampene og det andet om farligheden ved berøring eller hudkontakt med produktet. Er det sidste af de to tal højere end 2, skal man beskytte sig. (Enhver malingforhandler kan forklare mere om denne kode). Den mindst farlige malingtype har MAL koden 00-1.
En del ny udvikling er der sket indenfor naturmalingsprodukter. Jeg gik ind på Økomaling.dk og læste om et tysk produkt, Auro, som med dybdegående beskrivelse fortalte alt om ingredienserne. Denne naturmaling giver fuld varedeklaration og er under konstant udvikling og forbedring. De gamle udsagn om, at naturmaling ikke holder, og er besværlig at bruge, holder ikke stik længere. Dét lærte jeg af andre, der havde brugt det og var glade for det. Alle ingredienserne på nær én kunne jeg genkende som noget naturligt fra plante- og mineralriget. Jeg spurgte en kemiker om ét stof, tetraborat. Det er et blegemiddel som også bruges i vaskepulver og er godkendt til daglig brug. Min kemikerven fortalte, at stoffet er bundet fast i resten af malingen, og at det ikke vil fordampe ud i rummet. Gennem forskning og udvikling (som delvist er blevet finansieret af Deutsche Bundesstiftung DBU, en af Europas største instanser, der støtter miljømæssige projekter) er firmaet i Tyskland kommet frem til et produkt, der opfylder de strengeste krav i forhold til miljø, sundheds- og forbrugerbeskyttelse. Produkterne er helt frie for organiske opløsningsmidler, og er optimeret økologisk, hvor der bliver brugt naturlige stoffer fra planter, voks, olie, fedt, gummi og æteriske olier, og de efterlever høje malertekniske krav.
Jeg følte mig mere og mere tryg ved at vælge Auros økomaling. Det kan altså godt lade sig gøre, at anvende noget, der er både giftfrit og helt brugbart rent praktisk. Man kan dog stadig udvikle allergi pga. naturmaling, ligesom man kan udvikle allergi overfor hvad som helst, madvarer, husholdningsprodukter m.m. Men mit kriterium for at vælge noget, der er så miljøvenligt som muligt, stod allerhøjst på listen – det er dog ikke just til at spise, men så næsten da! Og resultatet af min indsats er ved at blive synligt i mit nye hjem nu: det ser strålende ud!
Artiklen er bragt i redigeret og let forkortet udgave i sommernummeret af Sund Forskning 2010.